Zelf een upcycled vintage lamp maken: tips & tricks
Zelf je eigen vintage hanglamp maken, hoe doet je dat? Het lijkt zo makkelijk. Volgens Karwei, Praxis en een aantal gespecialiseerde lamponderdelen leveranciers zoals Snoerboer is het een eitje.
Even wat onderdelen aanschaffen en in no time heb ook jij een prachtige originele vintage lamp in je woonkamer hangen. Helaas komt er vaak toch wat meer bij kijken.
Wat dan? In deze blog vind je alles waar je op moet letten als je een vintage lamp wilt gaan maken. Je vindt hier een uitgebreid stappenplan om een lamp te maken. En, misschien nog wel belangrijker; je leest welke valkuilen er allemaal zijn bij het maken van een vintage lamp.
Zelf aan de slag met een vintage lamp of lampenkap
Zelf een vintage hanglamp maken, het lijkt gemakkelijk. De meeste sites geven het volgende stappenplan voor het maken van je eigen lamp:
- Vind een kek vintage lampenkapje;
- Koop een passende fitting;
- Zoek een leuk kleurtje strijkijzersnoer uit;
- Kies een plafondkap uit.
Et voilà, binnen een kwartiertje heb je de lamp van je dromen boven je eetkamer hangen. Think again.
Dit standaard stappenplan is natuurlijk geen probleem als je een handige Harry thuis hebt. Bij voorkeur eentje die ook nog eens verstand heeft van elektriciteit. Maar voor degenen die zich thuis als de woonstylist profileren is toch best lastig. En daar bedoel ik vooral mezelf mee.
Problemen bij het maken van een vintage hanglamp
Voordat wij onze collectie upgraded lampen online zetten, zijn we regelmatig tegen de lamp aangelopen. Gelukkig kun je van fouten leren. Daarom lees je hier onze (of liever gezegd mijn) fouten in de aanloop van het maken van een vintage lamp. Zodat jij ze niet hoeft te maken.
Probleem 1: Het gat van de lampenkap waarin de fitting moet is te groot, te klein of past niet.
Helaas luistert dit nogal nauw. Ik heb hier nog een hele collectie lampenkapjes, vaasjes en fruitschalen met gat erin liggen, waarvan ik dacht dat het een superschattig lampje zou gaan worden.
Maar het gat was te groot, te klein of de fitting paste gewoonweg niet.
Ik pleitte nog voor superglue, maar Daniel was onverbiddelijk. Iets met productaansprakelijkheid.
Probleem 2. Te kort of te lang strijkijzersnoer
Vaak geldt less is more. Maar voor strijkijzersnoer geldt echt: beter te lang dan te kort. Dus koop die halve meter extra. Houd er rekening mee dat er nog zo’n 10 cm draad verdwijnt in de fitting en de plafondkap. Het doorknippen van het strijkijzersnoer is ook een secuur werkje, dus het is fijn als je het een paar keer kan proberen, voordat je het voor het echie doet.
Te lang los je makkelijk op door het snoer in te korten.
Belangrijke tips bij het maken van je eigen lamp
Daarom hierbij de off the record Maak zelf je vintage lamp – tips op een rijtje:
#Lamp maken tip 1: Meten is weten
Het zal je niet verbazen dat ik echt een hekel heb aan meten. Maar met name bij de aanschaf van een vintage glazen kapje bij de kringloop is het toch wel handig.
Zorg ervoor dat altijd een handrolmaatje bij de hand hebt.
Dit zijn de maten waar je rekening mee moet houden:
- Maten fitting E14:
- doorsnede 2,6 cm
- met schroefring 4,2 cm
- Maten fitting E27:
- doorsnede 3,2 cm
- met schroefring 5,9 cm
De opening van de bovenzijde van je glazen lampenkapje moet tussen de doorsnede en de maat met schroefring liggen.
Let op dat de opening aan de onderzijde van het lampenkapje een stuk ruimer is. Je moet er namelijk met je hand in kunnen om de ring aan te draaien. En ook het peertje moet erin passen.
Vergeet bij het aanschaffen van een fitting de twee schroefringen niet. Deze heb je nodig om het glazen kapje vast te zetten.
PS Sla de olielampen collectie van de kringloop over. Been there, done that. Past echt niet. Ook niet met superglue.
#Lamp maken tip 2: Beter te groot dan te klein
Ben je net als ik eigenwijs, en kun je die gave glazen kap niet laten liggen, dan geldt beter te groot dan te klein. Qua opening van het lampenkapje dan. Er is namelijk nog een noodoplossing bij een te groot gat in het lampenkapje.
Die noemen we de Kaphouder of glasdrager. Helaas is deze noodoplossing vaak alleen verkrijgbaar bij de gespecialiseerde lamponderdelen shop. En een van deze lifesavers bestellen biedt helaas geen zekerheid op succes.
Ook belangrijk Let op bij een glasdrager: je ziet slechts de helft van de fitting. Bij een kaphouder zie je ‘m helemaal niet.
#Lamp maken tip 3: Kies een lampenkapje met twee openingen
Dit is en beetje een aparte omschrijving. Maar geloof me: het komt voor dat je een te schattig kapje vindt, waar de fitting naadloos op aansluit. Kat in het bakkie toch? Alleen dat peertje er nog even indraaien. En dat is vrij lastig als er aan de onderzijde geen opening zit.
Er zijn peertjes beschikbaar die precies in de fitting passen. Alleen dien je nog de ring aan de binnenzijde aan te draaien om de fitting vast te zetten. En dat is verrekte moeilijk, zonder opening aan de andere kant.
#Lamp maken tip 4: Koop genoeg en het juiste strijkijzersnoer
Zoals ik al eerder aangaf, beter te lang dan te kort. Houdt zo’n 20 cm marge aan, dan zit je altijd goed.
Strijkijzersnoeren zijn tegenwoordig verkrijgbaar in alle kleuren van de regenboog, zowel bij de bouwmarkt als online.
Een kleine prijsvergelijking op Google is zeker slim. Houd er wel rekening mee dat er online vaak nog verzendkosten bij je pakketje komen.
2-draads of 3-draads strijkijzersnoer?
Het verschil tussen een 2-draads of 3-draads strijkijzersnoer zit ‘m in het aantal koperdraden per snoer. Bij een 2-polig snoer zijn dit er twee: een blauwe en een bruine.
Een 3-polig snoer heeft nog een draad: de zogenaamde aardedraad. Deze is groen met geel van kleur. Deze draad is nodig wanneer je de lamp in een vochtige ruimte, zoals bijvoorbeeld in de badkamer of buiten.
Kort samengevat: meestal heb je genoeg aan een 2-polige draad, tenzij je heel je badkamer wilt gaan volhangen.
#Lamp maken tip 5: Vergeet de trekontlasters en het kroonsteentje niet.
Je zou denken dat je met een kapje, fitting, twee schroefringen, strijkijzersnoer en een plafondkap genoeg onderdelen hebt voor jouw homemade lamp.
Echter zijn er nog een aantal minder zichtbare onderdelen nodig om jouw lamp ook daadwerkelijk te laten werken.
Trekontlaster, veiligheid eerst
De trekontlaster is een klein onderdeeltje dat je aan beiden uiteinden van het strijkijzersnoer bevestigd. Dit onderdeel is er voor de veiligheid.
De trekontlaster neemt onderaan de druk weg van de fitting en bovenin de druk het kroonsteentje. Zo hangt een lamp niet direct aan de fitting of de kroonsteen, maar wordt de kracht verplaatst naar het snoer. Idealiter gebruik je twee trekontlasters per lamp.
Een trekontlasting kan maximaal 2 kg aan gewicht dragen bij een 2 punts kabel en 3 kg bij een 3 punts kabel.
Trekontlasters zijn verkrijgbaar in allerlei kleuren: wit, zwart, rood, goud, zilver. Voor een neutrale look kies je een transparante trekontlaster.
Het kroonsteentje, de onmisbare schakel
Om een hanglamp licht te kunnen laten geven, moet hij worden aangesloten op het stroomnetwerk. Daarvoor heb je een kroonsteentje nodig.
Het kroonsteentje zorgt voor de verbinding tussen twee stroomdraden.
Het meest eenvoudige kroonsteentje is die met een kunststof basis. Deze zijn vaak als strip te koop, die je met een stanlymes op maat kunt snijden.
Voordat je een lamp aansluit is het veilig om de stroom vanuit de meterkast af te sluiten. Dit kun je doen door de aardlekschakelaar uit te schakelen voor de juiste groep.
Je bevestigt eerst het kroonsteentje aan de stroomdraden die uit het plafond komen. Voor iedere draad heb je 1 kroonsteentje nodig.
Daarna hang je de lamp aan het plafond (met en klein haakje). Daardoor heb je je handen vrij om de stroomdraden van de lamp in het kroonsteentje te bevestigen.
Je sluit de geel/groene draad (randaarde) aan op dezelfde kleur. Dit geldt ook voor de bruine en blauwe draad.
Komt er een zwarte draad (schakeldraad) uit het plafond? Sluit deze dan aan op de bruine draad. Dit voorkomt dat je bij het uitdraaien van de lamp onder stroom komt te staan.
Als alle draden goed vast gedraaid zijn, dan kan je de plafondkap tegen het plafond bevestigen. Zo zijn de draden en het kroonsteentje netjes weggewerkt en voldoende beschermt. En het ziet er ook nog eens netjes uit.
#Lamp maken tip 6: Zorg voor het juiste gereedschap
Het is zover: je hebt alle benodigde lamponderdelen voor je liggen. Good for you!
Je kunt eindelijk starten met het assembleren van je lamp. Uiteraard ben je voorbereid en heb je de gereedschapskist van je vriend al naast je liggen.
Daarmee zul je een heel eind komen.
Maar welke gereedschappen heb je nu echt nodig?
Benodigde gereedschappen voor het maken van een hanglamp
Stanleymes en plakband
Om het strijkijzersnoer gebruiksklaar te krijgen heb je een stanleymes en plakband nodig.
Allereerst moet je het strijkijzersnoer op maat krijgen. Daarvoor plak je het plakband rond het snoer op het punt waar je ‘m wilt inkorten. Snij met het stanleymes in het midden van het plakband om de snoer door te snijden.
Vervolgens moet je het stoffen gedeelte van de snoer strippen. Dit doe je door op circa 3 cm afstand van het uiteinde weer een plakbandje rond het snoer te plakken.
Zet het stanleymes in het midden van het plakband en draai voorzichtig rondjes, zodat je het stoffen en plastic omhulsel kunt verwijderen.
! let op dat je de blauwe en bruine snoer niet beschadigd.
Striptang
Voor de volgende stap is een striptang handig.
Met een striptang strip je het plastic laagje, de isolatie, van de blauwe en bruine draad, zodat de koperdraad zichtbaar wordt. Circa 5 mm is voldoende.
laatste strip je nog ongeveer een halve cm van de bruine en blauwe draad zodat het koper erin zichtbaar wordt.
Kniptang
Je kunt eventueel ook een een kniptang gebruiken om elektriciteitsdraad door te knippen.
Ook kun je hier eenvoudig je strijkijzersnoer op maat mee knippen.
! Vergeet het plakbandje niet rondom het snoer te plakken, voordat je knipt. Dit voorkomt dat de stof van je snoer gaat rafelen.
Spanningszoeker
De spanningzoeker ziet eruit als een kleine platkop-schroevendraaier.
Het verschil zit ‘m in het lampje. Met deze schroevendraaier kun je checken of er nog spanning op de stroomaansluiting staat. Als het lampje aangaat, weet je dat er nog stroom op de aansluiting staat.
Vaak kun je met deze schroevendraaier ook alle schroefwerkzaamheden uitvoeren die nodig zijn om de trekontlasters, de fitting en het kroonsteentje vast te zetten.
Het kan handig zijn om ook een kleine kruiskopschroevendraaier bij de hand te houden.
Conclusie
In deze blog heb je kunnen lezen wat de twee meest voorkomende problemen zijn bij het maken van een vintage hanglamp. Ook heb je vijf essentiële tips gekregen om succesvol je eigen lamp te maken.
Heb je geen zin om zelf aan de slag te gaan met een vintage lamp? Je kunt ze ook kant en klaar kopen. Bij Woodstock Design hebben we een uitgebreide collectie upcycled vintage lampen die klaar zijn om opgehangen te worden.
Al onze lampen bevatten de benodigde onderdelen om de lamp te laten werken. Je hoeft dus niet meer op pad voor losse onderdelen.
Geef een reactie