Alles wat je over rotan en Rohé Noordwolde wilt weten

Alles wat je over rotan en Rohé Noordwolde wilt weten

Rotan: de interieurtrend van 2018-2019

Rotan is dé interieurtrend van 2018 en 2019. Rotan meubels – en met name stoelen – zijn niet meer aan te slepen voor in je tuin. En tegenwoordig staan ze ook gewoon in je huiskamer.

Met de huidige bohemian woontrend die zich voortzet, is rotan bijna een musthave in ieder huis. En met name het Nederlandse rotan maakt een revival door.


Vintage rotan

vintage rotan wieg Rohe NoordwoldeJe kunt natuurlijk een rotanstoel of -fauteuil kopen bij Ikea, Intratuin of Leenbakker. Of je gaat voor een design exemplaar van HK Living, House Doctor of Kare Design.

where does body fat go when you lose weight? turinabol 10mg all about me snack activity – pre-k pages

Maar een beetje rotan fan gaat toch echt voor een vintage exemplaar. En dan het liefst van het Nederlandse merk Rohé Noordwolde.

Wie mij op Instagram volgt, weet dat ik nogal fan ben van dit rotan merk. En dat is nog zwakjes uitgedrukt. In deze blog vertel ik je alles wat je wilt weten over Rohé Noordwolde.

Rohé…..wat?

Mocht je niet bekend zijn met Rohé Noordwolde, maar wel een vintage rotan fan zijn: grote kans dat je een ‘echte’ Rohe hebt gespot – of gekocht.

Zo zijn die te leuke rotan stoeltjes met zwart metalen pootjes ook van hen, so you know.  En wie weet, is dat leuke rotan wiegje dat je op Marktplaats hebt gescoord, zomaar the real deal.

Later zal ik nog ingaan op de punten waaraan je een echte Rohé Noordwolde kunt herkennen. Maar eerst duik ik nog even de geschiedenis in.

Geschiedenis van het Nederlandse midcentury rotan

De geschiedenis van het Nederlands design rotan begint in het Friese plaatsje Noordwolde.  Vanaf 1919 vestigden zich daar meerdere rotanfabrieken. De twee bekendste daarvan zijn Rohé en Jonkers.

Rohé

Rohé was een van de grootste werkgevers in Friesland. Naast rotan meubelen, produceerde de fabriek wiegjes en houten meubels.

Het Nederlandse merk is groot geworden door de immense populariteit van rotan na de Tweede Wereldoorlog. Alle meubelen uit de naoorlogse periode werden in eigen fabriek gemaakt. Een echt product van Hollandse bodem dus.

In de jaren ’90 lanceerde het bedrijf collecties van onder meer Jan des Bouvrie, Roderick Vos en Gerard van der Berg. Helaas moest Rohé in 1997 haar deuren sluiten.

Bron: www.interiorjunkie.com/alles-wat-je-nog-niet-wist-over-rotan/

Jonkers

Ook Jonkers vestigde zich in Noordwolde. Dit rotan merk werkte als eerste samen met de ontwerper op rotangebied: Dirk van Sliedregt.  Na de meubelcrisis in de jaren ’70 sluit dit Nederlandse bedrijf in de jaren ‘80 haar deuren.

Bron: www.hetgoed.nl/kringloopgeluk-rotanstoel-zichtbare-geschiedenis/

Dirk van Sliedregt

Vintage rohe noordwolde set Dirk van sliedregtDe iconische stoeltjes van Rohe met rotan bovenstel en zwart buisframen onderstel zijn ontworpen door Rohé’s beroemdste ontwerper: Dirk van Sliedregt.

Van Sliedregt was een meubelontwerper, binnenhuisarchitect en docent. Een echte selfmade man, die opklom van meubelmaker tot uiteindelijk academiedirecteur van de Rietveld Academie.

Van Sliedregt hechtte veel aan goed vakmanschap en praktijkervaring. Hij stelde het gebruiksgemak en de functionaliteit van een meubel voorop. En was dus minder van de poeha.

In 1949 werd Van Sliedrecht aangetrokken door de firma Jonkers om de zware en ingewikkelde draagconstructie van hun stoelen te verbeteren. Van Sliedregt had indruk gemaakt met prijsvraagontwerpen voor demontabele en materiaalzuinige meubelen.

Door zijn achtergrond als meubelmaker had hij een uitstekend contact met de rietvlechters die zijn modellen maakten.

In de periode na de oorlog ontwierp Van Sliedregt maar liefst 250 prachtige meubels, waarvan zitcomfort, beperkt materiaalgebruik en ruimtegebrek in werden meegenomen. Het succes van zijn meubels zorgde voor talloze kopieën van concurrerende meubelmakers.

De meubels van Van Sliedregt hebben een tijdloos karakter. Vandaag de dag laten ontwerpers zich weer graag inspireren door de ontwerpen van Van Sliedregt.

Bron: designhistory.nl – Dirk van Sliedregt door Godelieve Huijskens

Waar herken je een echte Rohe Noordwolde aan?

Er zijn een aantal belangrijke punten waaraan je een echte Rohé Noordwolde kunt herkennen:

  • het bovenstel is gemaakt van rotan (dus geen fijn riet);
  • het ontwerp van het rotan is vloeiend en heeft een ronde belijning;
  • het onderstel is ook gemaakt van rotan of van zwart buisframe (na 1952);
  • het zwarte buisframe is voorzien van witte dopjes.

Waar moet je op letten wanneer je een Rohe Noordwolde koopt?

  • Ga voor een ongeverfd exemplaar in blank rotan. Blank rotan doet het op dit moment het beste en is daardoor ook waardevast.
  • Let op de conditie. Een beetje tekening geeft een vintage stoel karakter. Echter als het rotan volledig vergrijsd is, kun je beter verder zoeken.
  • Let op dat alle spijltjes aanwezig zijn. Een missend stukje rotan is van grote invloed op de waarde.

Woodstock design heeft regelmatig originele Rohe Noordwolde meubels & woonaccessoires te koop.

Conclusie

In deze blog ben je meer te weten gekomen over vintage rotan en het Nederlandse rotan merk Rohé Noordwolde. Ook weet je waar je een echte Rohé aan kunt herkennen en waar je op moet letten als je een Rohé Noordwolde koopt.

Share this post

Comments (10)

  • Hetty Ernst-Biester Reply

    Kunt u voor mij twee ovalen maken van blanke rotan om een wieg te kunnen haken?
    Het matrasje dat er in moet is 80 cm x 40 cm

    december 6, 2020 at 12:18 pm
    • admin Reply

      Hoi Hetty,

      Wij maken helaas zelf niets van rotan. Groetjes Yvonne

      december 13, 2020 at 1:27 pm
    • Henk Reply

      Heb je de beugels al?

      mei 1, 2022 at 9:04 am
      • admin Reply

        Welke beugels bedoel je Henk?
        Groetjes Yvonne

        augustus 8, 2023 at 8:35 am
  • Ronald Reply

    Ik heb hier nog zo’n stoeltje in de aanbieding

    maart 14, 2021 at 8:47 pm
  • Wilma Reply

    Ik heb vier Rohe stoelen te koop
    Het gaat om vier eetkamerstoelen model pinguïn ze zijn dertig jaar oud.

    oktober 20, 2021 at 10:10 am
  • Marjolein Reply

    Zijn de bijzettafeltjes na behandeling (rotan bv behandeld met botenlak) ook geschikt voor buiten? Groetjes Marjolein

    juli 23, 2022 at 9:02 pm
    • admin Reply

      Wij behandelen onze rotan meubels met lijnzaadolie.
      Ik zou altijd adviseren om rotan meubels bij regen toch binnen te zetten.
      Ik heb geen ervaring met botenlak helaas.

      augustus 8, 2023 at 8:34 am
  • Inge Reply

    Die Rohe rotanstoelen (de lage met het geheel rondgebogen rotan onderstel), dat is jeugdsentiment voor me. Het waren de eerste meubelen van mijn ouders (getrouwd in 1954). Rond 1966 kochten ze nieuwe huiskamermeubelen en kreeg ik de rotanmeubels op mijn kamer, twee stoelen en een tafeltje. Toen ik later op mezelf ging wonen heb ik ze meegenomen, als tuinmeubels. HELAAS, ze zijn niet geschikt om buiten te laten staan!!! Een paar regenbuien erover en de lak wordt lelijk, de verbindingen (met lijm en klein spijkertje) laten los. Had ik dat geweten, dan had ik ze nu nog (in mijn huiskamer).
    Ik heb nu wel zo’n soort tafeltje en het kleinere type stoeltje (van twee cirkels, met rotan pootjes) van de kringloop. Maar dat stoeltje zit lang niet zo goed (en is niet in topconditie). Wie weet is er wel iemand die wil ruilen …

    september 28, 2022 at 10:12 am

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


WhatsApp Stuur ons een appje