Het succes van Woodstock Design: hoe het allemaal begon

vintage woonaccessoires en meubels shop Woodstock

Het succes van Woodstock Design: hoe het allemaal begon

Ben je nieuwsgierig hoe Woodstock Design van een hobby is uitgegroeid tot een succesvol bedrijf? Je leest het in deze blog.

Instagram

Ons verhaal begint met een simpele druk op de knop. Nou, misschien een paar knoppen, enkele regels tekst en een profielfoto.  Dat is alles wat je nodig hebt om een Instagram account aan te maken.

In tegenstelling tot mijn andere Instagram accounts besloot ik me hier volledig op interieur & wonen te gaan richten. Gewoon, omdat ik het leuk vond om wat beelden van mijn inrichting te laten zien. En omdat de zoveelste selfie op een gegeven moment ook gaat vervelen.

Nadat ik alle hoekjes in ons huis minimaal twee keer had gefotografeerd, wist ik echt niet meer wat ik op de foto moest zetten. (Hulde aan alle interieuraccounts die toch elke keer weer iets nieuws weten te laten zien.)

Ik zag op Insta dat er ook accounts waren die kleine vintage spulletjes verkochten. Ik maakte wat foto’s van woonaccessoires in huis die ik toch niet meer gebruikte en zette er iedere dag één online. Die overigens niet verkocht werden, maar het aantal likes en volgers van mijn Instagramaccount groeide gestaag.

Toen werd ik een keer uitgenodigd om met een Instagram follow train mee te doen. Say what!?

Ik had nog nooit van het fenomeen gehoord. Tijdens deze follow train leerde ik allerlei mogelijkheden van Instagram kennen die voorheen volledig onbekend voor me waren. En misschien nog wel belangrijker: ik leerde heel veel leuke en inspirerende mensen en accounts kennen, die mijn passie voor vintage en interieur deelden.

Ik besloot me verder te verdiepen in Instagram en Instagram stories. Het online zetten van mijn eerste story duurde maar liefst 1,5 uur.

Inmiddels gebruik ik stories iedere dag, want het resultaat is verbluffend. En het kost me tegenwoordig minder dan een minuut tijd.

Langzamerhand begon ik inderdaad wat spulletjes via Instagram te verkopen. Vaak maar met een euro winst. Maar iedere euro is er een toch?

Ik besloot een grote stap te wagen en een keer een kast te kopen. Met pijn in mijn buik, dat wel. Gelukkig verkocht ik de bewuste kast binnen twee dagen. En toen gebeurde het: ik was verslaafd. Verslaafd aan het vinden en verkopen van vintage pareltjes.

P.S. Nieuwsgierig naar onze Instagram? Je kunt Woodstock Design volgen op @woodstockdesign_nl.

Van Instagram naar website

Tsja, en wat doe je dan als je beroep webdesigner is? Dan bouw je natuurlijk een website. Wel een uitdaging, want dit was mijn eerste webshop en ik was nog niet vertrouwd met de mogelijkheden van Woocommerce.

Een behoorlijke klus, zeker om alle artikelen in te voeren (boring), met een leuke omschrijving dan wel. Maar na een maand of twee was het zover: Woodstockdesign.nl ging live.

What’s in a name

vintage volkswagen bus seventies vibeMisschien wel het belangrijkste onderdeel van je webshop is de domeinnaam.  Want deze moet lekker bekken, de lading van je webshop dekken (hey, dat rijmt) en makkelijk te onthouden zijn.

Na lang wikken en wegen en een aantal pittige brainstormsessies kwamen wij uit op Woodstockdesign.nl. (Wij? Inderdaad wij, inmiddels was mijn vriend Daniël ook met het vintage virus besmet.)

Goed. Woodstockdesign.nl dus. Wie kent het legendarische Woodstockfestival uit de seventies niet? Voor degenen die het niet kennen: Dit is het outdoor festival waar muziekiconen zoals Janis Joplin, Jimi Hendrix, Joe Cocker de sterren van de hemel speelden. Ik baal er nog steeds van dat ik er niet bij was. Ook al was ik toen nog niet geboren.

De seventies staan wat mij betreft voor vintage – en love, peace and happiness. Precies waar Woodstock Design voor staat – en wat we verkopen.

“Wood” omdat we in de toekomst ook iets met houten meubels willen gaan doen. En “design” omdat onze ambitie erin ligt om eigen ontwerpen te gaan lanceren.

Thuismagazijn en garageboxen

garageboxen blauwOns assortiment werd groter en groter en onze zolder voller en voller. Tot op het punt dat het magazijn zich begon uit te breiden tot onze huiskamer. Toen was de maat vol.

We begonnen heel voorzichtig met één garagebox. Die na het leegruimen van de zolder mutje vol was. Hello, garagebox nr. 2.

En toen kwam er zowaar enige structuur in onze voorraad. Alle kleine vintage spullen werden in categorieën opgedeeld en kregen een eigen plank op de magazijnstellingen. De omvangrijke restauratieprojecten werden achteraan gestald en de populaire vintage meubels kwamen vooraan.

En toch was het allemaal verre van efficiënt. Voor iedere webbestelling moesten we toch weer even op en neer om de spullen te verzamelen. En omdat een garagebox nu eenmaal niet zo fotogeniek is, moesten de meubels en vintage woonaccessoires eerst naar huis om te worden gefotografeerd. Om daarna naar de garagebox te brengen. En de volgende dag weer op te halen, want inmiddels verkocht.

Bovendien bleven de restauratieprojecten liggen, simpelweg omdat Daniël geen ruimte had om de restauratie uit te voeren.

Wat we nodig hadden was een ruimte waar we onze spullen konden opslaan én fotograferen én restaureren. En dan liefst een beetje betaalbaar.

Anti-kraak vintage woonwinkel

vintage meubels en woonaccessoires showroomWe besloten ons in te schrijven bij diverse organisaties die bedrijfsruimtes anti-kraak verhuurden. En na een maandje wachten, kregen we het goede nieuws: we kregen een ruimte toegewezen in hartje Tilburg in een voormalig schoolpand aan de Edisonlaan.

Inmiddels zijn we weer een maandje verder en zijn de showroom, de werkplaats en het magazijn van Woodstock Design zo goed als klaar. We moeten alleen de spreekwoordelijke puntjes op de i zetten.

Binnenkort organiseren we een open dag voor al onze vrienden, familie en vintage liefhebbers, zodat zij al het vintage moois in het echt kunnen bewonderen.

Wil je op de hoogte blijven wanneer deze open dag plaats gaat vinden? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief.

Conclusie

In deze blog heb je gelezen welke stappen Woodstock Design heeft doorlopen om uiteindelijk een succesvolle vintage webshop te worden.

Wij hopen dat je het leuk en /of  leerzaam vond om het proces van Woodstock Design te lezen. Wie weet inspireert het je om – net als wij – van je hobby je werk te maken.

Deel dit bericht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


WhatsApp Stuur ons een appje
×